Oldal kiválasztása

Drágakövek

Igazi vagy Szintetikus?

A mai napra tökéletesre fejlődött az ásvány hamisítás. Szintetikusak, kezeltek, utánzatok vagy teljesen műtermékek miatt feltételezhetjük, biztosan valódi drágakövet vásárolunk? Feltűnhet az ár- érték arány, a jelentős színelváltozás, anyagbeli különbség. A továbbiakban elmondok egy két tippet, illetve a különbségeket, hogy a későbbiekben ne tudjanak hamis követ eladni Önnek.

Mitől függ a drágakő értéke?

Egy drágakő értékét a minősége határozza meg. A zárványok mennyisége ( mennyire koszos/ tiszta ), milyen a színe, illetve mekkora. Egyes  drágaköveknél ( gyémánt ) a csiszolási forma is nagyon fontos értékhatározó. Egy ásványnak vagy fénytörése, mely mérhető, és ez mindegyik ásványnál más. A kristályszerkezetükből adódóan egy polariszkóp nevű műszer alatt ásványcsoportok szerinti tulajdonságokat fedezhetünk fel. Ezek , és még sok más szempont alapján lehet meghatározni a drágakő valódiságát.

Rózsakvarc

Szinte mindenkinek van egy rózsakvarcból készült ékszer kedvence. Ugyanolyan kvarc, mint a hegyikristály, vagy az ametiszt, csupán a színe más, amelyet az varázsolt  rózsaszínűvé, hogy a mangán (valamilyen úton ) az ásványba került. A bal oldali egy szintetikus rózsakvarc ( ált. festett achát vagy üveg ), a bal oldali valódi. Igen összetéveszthető a kettő.

Akvamarin

A bal oldali hamis, a jobb oldali valódi. Rengeteg alkalommal színeznek valami más ásványt. Az átlátszatlan akvamarin is lehet valódi, de az azt jelenti hogy rengeteg zárvány van benne. Természetesen anélkül, hogy bevizsgálnánk, semmit nem mondhatunk biztosra.

Lehet valódi?

Ez a hemimorfit nevű ásvány. Cink-érc telepek másodlagos ásványa, általában átlátszó színű, így feltételezhetjük hogy a képen látható karkötő festett. Pedig valódi. A réz belekerült a hemimorfitba, így alkotta meg a természet ezt a csodálatos színt. Ritka jelenség, de csodás.

Bevizsgáljam?

Amennyiben nem biztos ékszere valódiságában, mindenképpen érdemes bevizsgálni. Forduljon hozzám bizalommal. Pár napon belül megállapítom, valódi -e az ásvány, illetve mennyi az értéke. Ha nem valódi, úgyis megállapítható micsoda, és szintén képviselhet értéket.

Amennyiben kérdése van, forduljon hozzám bizalommal!

8 + 1 =