Oldal kiválasztása

Gyémánt

Mitől függ a gyémánt értéke?

A gyémánt értékét a “4C” alapján határozzuk meg. Hány karát ( carat ), milyen a csiszolása ( cut ), mennyire tiszta ( clarity ) és milyen a színe ( color ) . Amint a gyémánt kezelve van, az értéke esik. Kezelés alatt a zárványok ( ami a tisztaságnál számított értéket csökkenti ) eltüntetését, fantáziaszínek előállítását ill. védőbevonat készítését értjük. A gyémánt színe értékét tekintve: minél fehérebb annál értékesebb. Ezen felül a fantáziaszínek is magas értékkel bírnak, mint a rózsaszín vagy egy különleges kék.

Hogyan hamisítják?

Legutóbbi felmérések szerint évente 80 tonna hamis gyémántot állítanak elő, ami persze nem újdonság, hogy hamisítják, de ilyen mennyiségben még nem volt a piacon. Szabad szemmel meg sem lehet különböztetni a hamisat az igazitól. A képen látható ” DIAMOND” a valódi. Drága Tanárom mondta mindig, ha nem vagyunk benne biztosak valóban gyémánt -e, szegény ember vízzel főz alapon nyaljuk meg a követ, és ha vízcseppek maradnak rajta, mert olyan nagy a gyémánt felületi feszültsége. A ” CUBIC ZIRCONIA “, azaz Cirkónia, ami egy műtermék ( nem összekeverendő a Cirkonnal! ). A ” MOISSANITE”, ami szintén egy műtermék. Sokkal tarkább mint a gyémánt, és sokkal jobban szórja a fényt. A ” SWAROVSKI CRYSTAL ” egy kristály üveg.

Érdemes bevizsgáltatni?

A gyémánt bevizsgálása illetve becslése könnyebb, mint a drága köveknél, mert ékszergyémántoknál szigorúbb szabályok tartoznak a becslési módszerre, és kevesebb szempontot szükséges megvizsgálni, mint a drágaköveknél.

Nem mindenki aggódik, hogy valódi -e gyémántja, de minőségét tekintve nem mindegy. Eszmei értékéről nem is beszélve.

Amennyiben kérdése van, vagy bevizsgáltatni szeretne, forduljon hozzám bizalommal!

9 + 6 =