Oldal kiválasztása

Gyöngy

Gyöngytenyésztés

Sajnos manapság nem igen beszélhetünk igazgyöngyről. A tenyésztett gyöngy is ugyanazzal a folyamattal alakul ki a kagylóban, mint az igazgyöngy, csak a tenyésztők kezdik, illetve szabályozzák a folyamatot.  Gyöngytermelésre nem csak a kagylók, de bizonyos fajta csigák- és lábasfejűek is képesek. A gyöngytenyésztést a századforduló táján Japánban fejlesztették ki, rengeteg kísérlet után. Innentől fokozatosan a háttérbe szorult az igazgyöngyök halászata a gyöngytenyésztés létrejöttével.

Mi az a Gyöngy?

A Gyöngy gyakorlatilag egy puhatestű által kiválasztott biogén anyag. Keletkezésének oka a kagylóba bekerült idegen anyag, ez amely köré a kagyló a külső részével megegyező gyöngyházréteget képez védekezés céljából. A gyöngytenyésztők ált. a kagyló héját juttatják a kagyló köpenyébe. Hosszan tartó folyamat, mire megszületik a természet egyik legszebb csodája, de megéri kivárni, hiszen csodaszép. 

Hogyan értékeljük?

A gyöngy értékelése a gyöngy színétől (minél fényesebb, fehérebb ) , alakjától ( minél kerekebb ), méretétől függ, illetve hogy van -e sérülés a héjon?  Egy édesvízi, 8 mm -es  ( hibátlan ) tenyésztett gyöngy értéke 4000 Ft, míg a sósvízi ugyanezekkel a feltételekkel 15.200 Ft. Ennek jegyében érdemes meggondolnunk, valóban jó minőségű tenyésztett gyöngyöt vásárolunk -e?

Tahiti gyöngy

Tahiti gyöngyök  Francia Polinézia területén tenyésztett, fémes -szürkés-zöldes színükről kapták nevüket. A legkisebb tahiti gyöngy maximum 8 mm, melynek ára 30.000 Ft körül mozog, minőségétől függően. Egy 13 mm-es Tahiti gyöngy ára akár 288. 000 Ft is lehet. Igen különleges, ritka színe miatt ilyen kelendőek a piacon.

Forduljon hozzám bizalommal! Örömmel válaszolok kérdéseire!

1 + 6 =